Tápegységek

 

A tápegység feladata többek között az (AC) hálózati feszültség szűrt és pufferelt egyenfeszültséggé (DC) alakítása, valamint fékezéskor a felgyülemlett energia (féküzem) visszatáplálása a hálózatba.

Szintén a tápegység állítja elő a fő és mellékhajtások segéd tápfeszültségét (24VDC) is. A főhajtás és a szervo erősítők egyenfeszültséget igényelnek, ami a terhelés hatására csak kis mértékben ingadozhat.

A Fanuc tápegységek fejlett hibadetektáló áramköröket tartalmaznak, figyelik többek között a DC busz alsó és felső határ feszültségét, a bejövő AC feszültséget, valamint indításkor a pufferek töltési idejét.

A hibás tápegység beérkezését követően egy ellenőrzőlista alapján először statikus tesztet végzünk rajta. Itt kerülnek átvizsgálásra a nyilvánvaló sérülések, a burkolati elemek, ventilátorok, csatlakozók állapota, valamint rövidzárlatot esetleg égési nyomokat keresünk, természetesen minden eltérést dokumentálunk a későbbi javítás és visszakereshetőség érdekében.

Az első teszt elvégzése után apró darabokra szedjük a tápegységet amit egy alapos ultrahangos tisztítás követ, majd kemencében tökéletesen kiszárítjuk az összes alkatrészt.Ezek után kezdődhet a javítás-felújítás folyamata. Mivel nagy számú tápegységet javítunk ezért tapasztalati úton határoztuk meg a cserére kerülő alkatrészeket- alkatelemeket. Felújítás során nem csak a hibás alkatrészeket cseréljük, hanem hogy megelőzzük a jövőbeli problémákat azokat is, amik még működőképesnek bizonyulnak de már nem teljesítik a mérési paramétereket, illetve tapasztalataink szerint hajlamosak a meghibásodásra.

Amint a javítási folyamat befejeződik, komplex, átfogó műszeres vizsgálat következik, majd összeszerelés után tesztpadra kerül. Itt vezérléssel, mellék és főhajtással motorokkal, eredeti környezetében ellenőrizzük az összes funkciót.

A villamos paramétereket  minden javított egységnél ellenőrző lista alapján vizsgáljuk át.

Miért használunk ellenőrző listát? Annak érdekében, hogy magas színvonalú és megbízható javításokat érjünk el, bevezettük az ellenőrző lista alkalmazását, így semmilyen apró probléma nem kerülheti el a figyelmünket.

Miután minden tesztelési folyamatnak megfelelt, a tápegység visszakerül a raktárunk polcára arra várva, hogy a következő elégedett ügyfélnél beépítésre kerülhessen.

A tápegységek cseréje során minden esetben meg kell győződni a cikkszám egyezéséről, csak azonos típusszámú tápegységet szabad beépíteni!

 

Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük