Miért fontos az NC memóriavédő elemek rendszeres cseréje?

 

Mi a szerepük ezeknek az elemeknek?

 

A felhasználói programokat, szerszámkorrekciókat, alprogramokat valamint a CNC paramétereket CMOS memóriában tárolják a régebbi típusú vezérlések. A memória tartalmának megőrzéséhez szükséges a folyamatos tápfeszültség ellátás. Ha a képernyőn megjelenik a BAT felírat, az az elemek kritikus állapotára utal, ebben  az esetben azonnal elem csere szükséges. Ha az elemek feszültsége minimum szint alá csökken, az a memória tartalmának teljes elvesztését okozza. 

Ezek az elemek már nem látták el funkciójukat.

 

Mennyi időnként ajánlott az NC memóriavédő elemek cseréje?

Nehéz egzakt válasz adni, elsősorban a gép gyártója által ajánlott időszakot kell figyelembe venni, ez szinte minden esetben a villamos dokumentációkban megtalálható. Ha nincs a cseréről információ, 2 évente ajánlott kicserélni.

 

Felhasználói oldalról leggyakrabban elkövetett hibák:

-Kikapcsolt vezérlésnél történik az elemek cseréje.
-Fordított polaritással behelyezett elemek.
-Az elemek nincsenek cserélve.
-Oxidált elemtartó

 

Fanuc
Fanuc

Az elmaradt elemcserék következményei: Teljes memória tartalom vesztés.

 

Miért ajánljuk, hogy az elemek cseréjét szerviz végezze el?

Minden elem csere előtt kifejezetten ajánlott egy teljes biztonsági mentés készítése. Sok esetben előfordul, hogy az elemtartó rossz állapotára csak a csere során derül ki.

Ha készült biztonsági mentés, akkor van amit visszaállítani egy esetleges memória hiba esetén. Nagyon sok esetben találkozunk azzal, hogy van NC paraméter mentés, de a diagnosztika, KEEP relék, alprogramok nincsenek meg, az eredeti állapot csak részlegesen állítható vissza. Ha technikai tanácsadásra van szüksége, hívja az ismert telefonszámainkat kollégáink készséggel állnak az ön rendelkezésére!

Ezen kívül számtalan esetben előfordul, hogy az alprogramok védettek a szerkesztés ellen, ezeket a felhasználó nem tudja menteni, viszont ezek hiányában nem működik a szerszám vagy a palettacsere.

Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük