Memóriavesztés

 

Memóriahiba esetén visszatérő probléma az archív anyagok hiányossága: Paraméterek, Diagnosztika bitek, PMC program, Keeprelék, alprogramok, stb. Sajnos a mai napig  nagyon sok géptulajdonos nem tartja fontosnak a biztonsági mentések elvégzését. A gépjavítások során nem minden esetben áll rendelkezésre archív anyag, pedig szervizmunkáink során nagyjából minden 10-15. géphiba memória vesztés jellegű probléma.
 
 

 

Fanuc

Teljes memória tartalom vesztés

 
Előfordul, hogy papír alapon megtalálható egy teljes vagy részleges gépi paraméter lista, de sok esetben ez is kevés az eredeti állapot teljes visszaállításához. Az NC paramétereken kívül sok más adat szükséges a hibátlan működéshez. A másik igen gyakran előforduló probléma, hogy az idősebb gépeken sok változtatás -módosítás történt az évek során, a régi, gépgyártó által kinyomtatott lista  már közel sem fedi a valóságot. Tovább szokta  bonyolítani a helyzetet a HEAD1-HEAD2 (Main-Sub) kiépítésű, többnyire ellenorsós gép, ahol mindkét oldalon található NC paraméter és DIA bit / Keep relé is.
Az újabb típusú vezérléseken pedig rengeteg más dolog is fut a háttérben, aminek archiválásához -ha elérhető-, akkor használhatjuk az Automatic Data Backup funkciót, ami az adatokat az FROM részen tárolja el, ezzel a funkcióval könnyedén visszaállítható az eredeti állapot. Többféle beállítás létezik az mentési funkcióra, mi általában a ciklikus, meghatározott időközönként történő verziót javasoljuk. 
A Coware szervizes munkatársai minden esetben a gépjavítást a hiba jellegétől függetlenül az NC adatok teljes körű mentésével kezdik.
 
 
Mi okozhat memóriavesztést?
 
Alapvetően nagyon sok oka lehet: Egy egyszerű tápegység hibától kezdve a memóriakártya / SRAM /DRAM / BMU kártya meghibásodásig bármi. Rendszeresen előforduló hiba az adat ki és betöltés közben fellépő áramszünet, ami után már hibaüzenettel indul újra a vezérlés. Szintén gyakori probléma az NC memóriavédő elemek cseréje kikapcsolt vezérlés esetén. Klasszikus eset a hűtővíz – olajsár – forgács szennyeződés a nyomtatott áramköri lapokon, ami szintén kiválthatja a fent leírt problémát.
 
 
A felhasználói oldalról leggyakrabban elkövetett hibák:
 
-Az NC nem megfelelő gombkombinációkkal való indítása.
-NC tápegység hibája esetén az NC on és off nyomógombok sűrű ki és be kapcsolgatása.
-PCMCIA kártya eltávolítása adatforgalom közben.
-RS232 adatátvitel közben az NC kikapcsolása.
-NC memóriavédő elem cseréje kikapcsolt vezérlésnél.
 
 
Fanuc

Ha készült biztonsági mentés, akkor ilyen esetben probléma nélkül visszaállítható a működőképes állapot.

 

Az újabb típusú vezérlések szinte kivétel nélkül rendelkeznek PCMCIA kártyafoglalattal, ami gyors és teljes körű mentést, valamint szükség esetén visszaállítást tesz lehetővé. A vezérlés típusától függően SRAM vagy Flash kártya alkalmazása szükséges! 

Vegye igénybe díjmentes technikai tanácsadásunkat  és segítünk a fennálló probléma szakszerű megoldásában! Komplett mentést készítünk a vezérlésről, ami alapján egy esetleges géphiba esetén az eredeti, működőképes állapot könnyedén visszaállítható.

 

Vissza