Miért szükséges a CNC gépek karbantartására?

 

A CNC gépek üzemeltetésének elkerülhetetlen része a karbantartás. Egyre több cég tesz erőfeszítéseket a megelőző karbantartás bevezetésére, és már nem szükséges rosszként tekintenek rá. A megelőző intézkedések valamint az ütemezett átvizsgálások két kulcsfontosságú módja annak, hogy a CNC gépek üzemképes és jó műszaki állapotban maradjanak ezáltal biztosítva a folyamatos termelést.

 

 

 

Miért van szükségem erre?

 

  • Csökkenthető a nem tervezett gépállás idő, és az ebből adódó késedelmes szállítás.
  • A megelőző karbantartás csökkenti a gépek váratlan meghibásodásából eredő javítási költségeit valamint csökkenti a kieső állásidőt.
  • A szakemberek által végzett karbantartás megóvja a CNC gépek állapotát.
  • A jól karbantartott gépek pontosabb megmunkálást tesznek lehetővé, valamint hatékonyabban működnek.
  • Előre tervezhető gépállások és karbantartási költségek.

Karbantartások típusai:

 

Reaktív karbantartás:

Akkor történik amikor gyártó gép meghibásodik, tulajdonképpen a meghibásodáskor történő javítás.

Preventív karbantartás:

Ciklikusan, előre meghatározott időközönként történik, a probléma a termelő gép meghibásodása előtt el van hárítva. Az előírások és karbantartási tervek összeállítása tapasztalati út alapján történik.

Prediktív karbantartás:

A problémák elhárításai még azok bekövetkezte előtt megtörténnek, de a meghatározott időközök  helyett figyelembe vesszük a berendezés tényleges kihasználtságát, a valós fogácsolási és egyéb üzemidőket. Az előjelzés modellek használatával történik.

Preskriptív karbantartás:

(Intelligens karbantartás) Kifejezetten a karbantartási leállások és alkatrészcserék optimalizálására tervezték. A gépek saját maguk gyűjtik az aktuális állapotukról az adatokat, majd ezt feldolgozva készítenek karbantartási eljárást.

 

 

 

Hogyan kezdjek hozzá a megelőző karbantartáshoz?

 

A legfontosabb dolog egy jól működő karbantartási terv kidolgozása. Meg kell határozni a termelési célokat: legyen szó akár megnövelt üzemidőről, jobb hatékonyságról, biztonságról, pontosságról stb.
Tudni kell, hogy az adott gép meghibásodása milyen negatív hatással van a termelés összességére, ezért priorizálni kell az adott gépet a gyártási sorban. Hozzunk létre gépenként lebontott karbantartási ütemtervet a napi, heti, havi és éves feladatok részletes meghatározásával. A megelőző karbantartási rendszer csak annyira jó, amennyire a pontos a benne található információ.
Minden alkalommal, amikor egy gépet átvizsgálnak, szervizelnek vagy karbantartanak, ezeket az információkat dokumentálni kell. Ez a nyilvántartás jó alapot adhat az adott gép tényleges fenntartási költségeinek összesítéséhez is. Ez a dokumentum tartalmazza az évente elvégzett mérések adatait ,geometriai, szervo és egyéb beállításait,irányváltási hibákat, stb. ez által könnyedén nyomon követhetővé válik az esetleges állapotromlás, így fel lehet készülni a megelőző karbantartásra.
A gépek állapotával kapcsolatos információ másik forrása maga a gépkezelő. Ők töltik ugyanis a legtöbb időt gépek mellett, ismerik a napi szinten felmerülő gondokat, problémákat. Mérjük fel a szükséges anyagigényt, szerezzük be időben a cserére szoruló alkatrészeket, és dokumentáljuk a karbantartás elvégzését.

 

 

Külsős vagy belsős karbantartás ?

Külsős: A legnyilvánvalóbb érv amellett, hogy külső vállalkozót vegyünk igénybe a megelőző karbantartáshoz az az, hogy a szakképzett technikusokhoz és mérnökök akik nap mint nap hasonló feladatokkal foglalkoznak, eredményesebben és hatékonyabban dolgoznak. A külső vállalkozó gépenként egyedi karbantartási tervet állít össze az igényeknek megfelelően, valamint segít a költségvetés optimalizálásában. Rendelkeznek korszerű mérőeszközökkel, pl: egy Ballbar méréssel gyors és rendkívül pontos elemzést kapunk a gépünk geometriai állapotáról.

Belsős: Kevésbé komplex, egyszerűbb kialakítású gépeknél ideális megoldás lehet a belsős karbantartók által összeállított terv, mivel ők napi szinten találkoznak az adott géppel, így tisztában vannak a naponta felmerülő egyedi problémákkal. A karbantartás költségvetésének optimalizálása általában ebben az esetben elmarad.

A tervezett megelőző és előrejelző karbantartás maximalizálja a gép termelékenységét!

Vissza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük