Mint minden ipari elektronika, a tápegységek is rendszeres karbantartást igényelnek:

 

 

A javításra hozzánk kerülő tápegység hibák nagy része preventív karbantartással elkerülhető lenne.

 

Nézzük meg,hogy felhasználói oldalról hogyan biztosíthatjuk a tápegységek hibátlan működését:

Ventilátorok ellenőrzése:

Alpha sorozatú tápegységeknél a belső ventilátor forgásjel figyeléssel van ellátva, ennek a meghibásodása esetén hibakód jelentkezik. A hátsó, hűtőbordán levő ventilátor nem rendelkezik ilyen funkcióval, ennek a meghibásodása esetén nincs hibakijelzés! Leállása a tápegység túlmelegedését okozhatja.

Alpha i sorozatú tápegységeknél mind a hátsó, mind a belső ventilátor forgásjel figyelt, így az előzőekben leírt hiba már nem fordul elő, viszont itt is fontos a rendszeres ellenőrzés.

Mindkét szériánál kiemelten fontos a hűtőbordák levegőjáratainak ellenőrzése, ezzel szintén el lehet kerülni mind a túlmelegedést, mind az idő előtti meghibásodást:

A tranzisztorok terhelhetősége a hőmérséklet növekedésével arányosan csökken.

 

Mágneskapcsoló ellenőrzése:

 

Rendszeresen előforduló probléma, hogy a tápegység előtt levő mágneskapcsoló nem, vagy hibásan működik. Sok problémát okoz az lerakódott olajköd, hűtőfolyadék és természetesen a forgács is. Mind a fojtón, mind a mágneskapcsolón levő kötéseket is időszakosan ellenőrizzük!

Villamos szekrény megfelelő szellőzése

Szintén nagyon fontos tényező a villamos kapcsoló szekrény megfelelő kényszer szellőztetése, ami ideális esetben klímával van szerelve, ekkor nem sok teendőnk akad. A hagyományos ventilátoros kivitelnél fokozottan oda kell figyelni a szűrőpaplanok rendszeres cseréjére, valamint a ventilátorok megfelelő működésére.

Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük